در سلسله نشست های ارزش آفرینی مطرح شد:
نوآفرینی نیازمند تغییر طرز فکر است
سلسله نشست های ارزش آفرینی به همت بنیاد نخبگان استان خراسان رضوی به صورت مجازی در 8 جلسه برگزار شد.
دکتر رضا لطفی، رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی در این نشست ها به موضوع انواع روش¬های فکرکردن پرداخت و این موضوع که انسان¬های موفق چگونه می¬اندیشند، تشریح نمود.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی در ادامه شش پیشنهاد برای تغییر افکار بیان نمود که عبارتند از: 1-خودتان را در معرض اندیشه-های قوی قرار دهید 2-بیشتر با انسان¬های متفکر نشست¬وبرخاست داشته باشید 3-روی اندیشه¬های مثبت تمرکز کنید 4-بر اندیشه-های مثبت خود جامه¬ی عمل بپوشانید 5-زمانی را (ترجیحاً روزانه) به اندیشیدن اختصاص دهید 6-این فرآیند را تکرار کنید.
در ادامه دکتر لطفی از تفکر کلان نگر، تفکر متمرکز، تفکر خلاق و تفکر امکان گرایانه، استراتژی و طراحی به عنوان انواع تفکر نام برد و به تشریح هریک از آنها پرداخت.
دکتر لطفی در بخشی دیگر از این نشست ها که به موضوع طرز فکر ارزش¬آفرینی پرداخته شد گفت: طرز فکرها، باورهای ما درباره خودمان و اساسی¬ترین توانمندی¬های ما همانند هوش، شخصیت و استعداد ما هستند. طرز فکر، گونه¬ای از تفکر درباره¬ی دنیا و تاثیر ما بر این دنیا است از طریق آنچه که باور داریم که قادر به انجام آن هستیم و آنچه که باور داریم قادر به انجام آن نیستیم. طرز فکرها متنوع هستند و طرز فکر ثابت (بسته) در مقابل طرز فکر رشد قرار میگیرد.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی به تفاوت بین دو اصطلاح اختراع (invention) و نوآفرینی (innovation) اشاره کرد و تصریح کرد: نوآفرینی خلق محصول، خدمات، فرآیند، تکنولوژی و ایده¬های بهتر یا موثرتر است که توسط بازار، دولت و جامعه انجام می¬گیرد، پس بسیار کاربردی می¬باشد و می¬تواند تغییری در مسیر زندگی خود و دیگران ایجاد کند. در حالی¬که invention صرفاً یک اختراع می¬باشد که ممکن است جامعه نیازی به آن نداشته و یا پذیرای آن نباشد. برای اینکه "نوآفرینی" تحقق پیدا کند، نیازمند تغییر قابل ملاحظه¬ای در طرز فکرمان هستیم. طرز فکر نوآفرینی یک وضعیت ذهنی مشخص است که انسان را به سمت فعالیت¬های نوآفرینانه سوق می¬دهد.
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن تاکید بر اینکه نوآفرینی و اختراع بدون خلاقیت بی¬معنی هستند گفت: یکی از جنبه¬های تغییر انسان¬ها، تغییر در طرز فکر آن¬هاست.
دکتر لطفی در ادامه مبحث حل مسئله خلاقانه به موضوع تفکر جمعی پرداختند و یادآور شد: از طوفان فکری می¬توان در روش-های منظم و سیستماتیک فکرکردن مانند تفکر جانبی یا افقی (Lateral Thinking) و تفکر عمودی (Vertical Thinking) نیز استفاده نمود.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی در ادامه سخنان خود چالش¬های کارآفرینی دانش¬بنیان در ایران را مورد واکاوی قرار دادو تصریح کرد این چالش¬ها را می¬توان به 3 دسته کلی: ذهنیت، منابع انسانی و سرمایه¬گذاری تقسیم نمود. ذهنیت همان طرز تفکر غالب افراد است که متاسفانه به جای تمرکز بر بخش¬های بکر و کمتر دیده شده بازار، به کار در فضای دولتی و یا رقابتی توجه می-شود و به جای مساله محور بودن، صرفاً ایده محور هستند. چالش دومی که در کارآفرینی با آن مواجه هستیم، مربوط به منابع انسانی می¬شود که افراد در این حوزه فاقد توانمندی¬های لازم در این خصوص می¬باشند
ایشان ادامه داد: چالش سوم به موضوع سرمایه گذاری بر می گردد و تاکید کرد "سرمایه گذاری جسورانه یا ربا" و "صبر ناکافی سرمایه گذاران" از مهم ترین عوامل شکست کارآفرینی در ایران می باشد.
در این نشست ها به موضوعات طرز فکر رشد، نوآفرینی و طرز فکر نوآفرینی، مساله هایی که ارزش حل کردن دارند، تفکر طراحی، بوم کسب و کار و بوم نوآفرینی، خلاقیت و حل مساله، ویژگی های تیم خوب و هنر جذب سرمایه گذار و فرهنگ کار پرداخته و کتابهای مختلفی نظیر "صفر تا یک" نوشته پیتر تیل، کتاب "حرکت (تغییر) به سمت اقیانوس آبی" اثر پروفسور کیم، کتاب "راهنمای کارآفرینان"، "کتاب افراد موفق چگونه می¬اندیشند" اثر جان سی مکسول، کتاب "طرز فکر" اثر خانم کارول دوک معرفی شد.