بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN
  • 1401/11/18 - 14:00
  • - تعداد بازدید: 401
  • - تعداد بازدیدکننده: 396
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه

مراسم افتتاحیه هفتمین دوره طرح توسعه هسته‌های مسئله‌محور برگزار شد؛ دهقانی: حل مسئله از شاخص‌های اصلی نخبگی است/ لزوم نهادینه کر

رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه یکی از مهمترین مولفه‌ها برای تغییر پارادایم دانشگاه، نهادینه کردن رویکرد مسئله‌محوری است، گفت: این یعنی دانشجو در مسیر حل مسئله توانمند شود و مهارت‌های لازم برای نقش‌آفرینی در جامعه را بیاموزد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌ رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ مراسم افتتاحیه هفتمین دوره طرح توسعه هسته‌ های مسئله‌ محور پژوهشی/ فناورانه (طرح شهید احمدی روشن) با حضور روح‌ الله دهقانی فیروز‌ آبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌ بنیان ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان، ناصر باقری مقدم قائم مقام بنیاد ملی نخبگان، علیرضا منادی ‌ سفیدان؛ رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی، محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران، حجت‌ الاسلام‌ والمسلمین سعید کرمی؛ سرپرست دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در بنیاد ملی نخبگان، عباس ابراهیمی معاون نخبگان و سرآمدان، سید محمدصادق موحد معاون آینده‌ سازان، میثم شهبازی معاون توسعه و مدیریت منابع بنیاد و جمعی دیگر از نمایندگان خانه ملت، مدیران بنیاد ملی نخبگان و برگزیدگان ششمین دوره طرح احمدی روشن، دوشنبه ۱۷ بهمن‌ ماه در تالار شیخ مرتضی انصاری دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد.

در این مراسم، دهقانی فیروزآبادی؛ معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌ بنیان ریاست جمهوری و رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه در گذشته مدرک کارشناسی ضامن استخدام و اشتغال دانش آموختگان بود، گفت: به تدریج کشور در مسئله اشتغال استخدامی اشباع شد و به موازات آن چالش‌ها و مشکلات جدیدی نیز به وجود آمد؛ در نتیجه نیاز به نیروی آموزش دیده و پژوهشگر در کشور احساس شد.
این نیاز سبب تغییر و ایجاد دوره‌های تحصیلات تکمیلی شد، در همین روند مراکز علمی و پژوهشی توسعه یافت تا اینکه دوره‌های دکترا نیز به چرخه نظام آموزشی کشور اضافه شد.

دهقانی فیروزآبادی ادامه داد: در گذشته نزدیک هر فرد با اخذ مدرک دکترا می‌ توانست حداقل به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه استخدام شود اما به تدریج این مسیر نیز اشباع شد و در نتیجه مهاجرت با هدف استخدام به یک امر رایج در فضای دانشگاهی کشور تبدیل شد.



وی با بیان اینکه مفهوم دانشگاه در جهان دچار تغییر پارادایمی شده، تصریج کرد: جوامع توسعه یافته، امروزه همه ابعاد و بخش‌های دانشگاه را باز تعریف کرده‌ اند و در این روند دانشگاه نسل سوم را با تمرکز بر حوزه فناوری با عنوان دانشگاه کارآفرین پرور ایجا کردند. در این دانشگاه، آزمایشگاه یعنی تولید فناوری، استاد یعنی منتور و دوره‌های ارشد در مراکز رشد و همچنین دوره‌های دکترا به پارک‌های علم و فناوری منتقل شده است. این یعنی دانشگاه بالاترین اثر را در روند توسعه یک جامعه برجا بگذارد و این دقیقا همان نقطه‌ایاست که ما از آن غافل شدیم.

رئیس بنیاد ملی نخبگان خاطرنشان کرد: کره جنوبی که ۵۰ درصد درآمد خود را از محل تولید ناخالص ملی کسب می‌ کند، تنها ۱۸ پارک فناوری دارد اما در ایران بیش از ۷۰ پارک علمی و فناوری ساخته شده و این نشان می‌ دهد به صرف ساختن ساختمان نمی‌توان به فناوری و توسعه دست یافت.

وی با بیان اینکه یکی از مهمترین مولفه‌ها برای تغییر پارادایم دانشگاه، نهادینه کردن رویکرد مسئله محوری است، گفت: این یعنی دانشجو در مسیر حل مسئله توانمند شود و مهارت‌های لازم برای نقش آفرینی در جامعه را بیاموزد.

دهقانی فیروزآبادی با اشاره به اینکه مسائل موجود در طرح شهید احمدی روشن مسائل کشور نیستند و قرار نیست مسائل کشور در قالب این طرح و با استفاده از توان مستعد آن حل شود، اظهار داشت: مسئله امروز کشور هیجانات روحی، قیمت ارز، مشکلات تولید و فرهنگ است، به همین دلیل بزرگ‌ترین مسئله و مهمترین مسئله در طرح شهید احمدی روشن، خود مستعدان هستند. در واقع در این طرح، خود مستعدان باید به افرادی توانمند برای حل مسائل واقعی تبدیل شوند. همه دانشجویان و دانش آموختگان نباید به مقاطع بالاتر بروند، کشور فرصت‌های متعددی دارد که می‌ توان با استفاده از آنها در روند توسعه کشور اثرگذار بود.

دهقانی فیروزآبادی گفت: نخبگی نیاز به بازتعریف دارد، تنها با عنایت به نمرات و معدل و همچنین خروجی تحقیقات و پژوهش‌های یک فرد نمی‌ توان عنوان نخبگی را به او اطلاق کرد. تعریف نخبه باید به روز و بر اساس شرایط روز باشد به همین دلیل نیاز است نخبه، استاد، سرآمد، مستعد و دیگر مفاهیم باز تعریف شوند، در شرایط امروز نخبه فردی است که بتواند مسئله حل کند، به بیان ساده، توانمندی حل مسئله مهمترین شرط نخبگی است.

رئیس بنیاد ملی نخبگان ادامه داد: کشور باید سیستمی توانمند در شناسایی نخبگان داشته باشد چراکه نخبگی یک کرامت انسانی است و نباید افراد بر اساس امتیاز‌های کلیشه‌های سطح بندی شوند.
با این تعاریف امید است در پایان هفتمین دوره طرح شهید احمدی روشن، ۵۰۰ تیم توانمند و ماهر برای تاثیرگذاری در روند توسعه کشور و حل مسائل واقعی ایجاد شوند.



ایجاد مجراهای جدید برای عضویت در طرح توسعه هسته‌ های مسئله محور

در ادامه این مراسم،
سید محمد صادق موحد؛ معاون مستعدان و آینده‌ سازان بنیاد ملی نخبگان گفت: طرح شهید احمدی روشن سال ۹۶ کلید خورد و با همکاری نهاد و سازمان‌های مختلف اجرا شده است. این طرح به همراه طرح شهید بابایی، مصداق عینی و واقعی برای ایجاد جریان مسئله محوری و الگوی پیشرو و جدید و قابل استناد در حوزه نخبگان است. تلفیق موضوع مسئله شناسی و یادگیری مهارت حل مسئله با عنایت به عرصه‌های مختلف علمی در قالب فعالیت گروهی تحت نظارت یک استاد خبره یا راهبر صنعتی در طرح هسته‌ های مسئله محور، فرصتی مغتنم برای توانمندسازی مستعدان برتر است تا این افراد در مسیر حل مسائل کشور گام بردارند.

موحد با بیان اینکه  دوره هفتم با نگاه توسعه دایره نخبگانی و افزایش تعداد شرکت‌ کنندگان در این طرح، همچنین مطالبه‌ گری بنیاد ملی نخبگان از نهادها و سازمان‌ها برای به کارگیری توان نخبگان و مستعدان به منظور نهادینه شدن حکمرانی نخبگان در کشور، اجرا می‌ شود، گفت: در این دوره راهبرد اصلی بنیاد این است که علاوه بر مسائل اولویت دار کشور، مسائل سازمان‌ها و نهادهای مختلف نیز در چرخه طرح شهید احمدی روشن قرار بگیرند. بر همین اساس ۱۹۰۰ پروپوزال با محوریت اولویت‌های استانی منطقه و کشوری دریافت شد.

معاون مستعدان و آینده‌ سازان بنیاد ملی نخبگان، توانمندسازی و مهارت افزایی مستعدان‌ برتر، ایجاد شبکه نخبگانی، افزایش مهارتهای اجتماعی و ایجاد حس خودباوری و همچنین افزایش اعتماد دستگاه‌های اجرایی و سایر نهادها و مراکز علمی و خصوصی کشور به توان نخبگان و مستعدان بومی را  از مهمترین اهداف این طرح برشمرد و تصریح کرد: در این دوره، هسته‌ ها بر اساس موضوع به دو دسته تقاضا محور و اولویت محور تقسیم می‌شوند.

وی گفت: با توجه به رویکرد توسعه دایره نخبگانی، در این دوره مجراهای جدیدی برای عضویت طراحی و اجرا شده است و طبق آن ۱۱ درگاه برای عضویت در این هسته‌ها وجود دارد. نکته مهم دیگر اینکه در هفتمین دوره، تشکیل هسته‌هاییبا موضوعات علوم انسانی رشد چشمگیری داشته است و به طور کلی سه هزار نفر در هفتمین دوره طرح شهید احمدی روشن در قالب حدود ۵۰۰ هسته حضور دارند تا در فضای واقعی و حرفه‌ ای فعالیت نخبگانی خود را در مسیر حل موضوعات کشور انجام دهند.



مهارت آموزی دانشجویان در حل مسئله از اهداف اصلی طرح هسته‌ های مسئله‌ محور است

در این مراسم، سید محمد مقیمی؛ رییس دانشگاه تهران ضمن بیان اینکه شعار دانشگاه تهران جهاد علمی برای تحقق دانشگاه کارآفرین است و توانسته به سمت دانشگاه نسل کارآفرین حرکت کند، اظهار داشت: آنچه که در طرح مساله محور شهید احمدی روشن پیگیری می‌ شود، مهارت آموزی در حل مسئله برای دانشجویان مقاطع مختلف است؛ به این واسطه توان نخبگان در خدمت توسعه، رفاه و آسایش مردم بکار گرفته می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه نظام آموزش کشور، مساله محور تعریف نشده است به همین دلیل با وجود سرآمدان برجسته در کشور هنوز برخی مسایل حل نشده اند، گفت: دلیل این که ما در رشته‌ های مختلف علمی در مرزهای علمی حرکت می‌ کنیم ولی نتوانستیم علم را در اختیار حل مساله کشور قرار دهیم عدم بومی سازی و عدم شناسایی جنس مشکلات کشور است.

مقیمی با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در التهابات اخیر این بود که دانشجویان نمی‌ دانند مسائل واقعی چیست، تصریح کرد: باید رویکرد آموزشی اتخاذ کنیم که مدرس تبدیل به مربی شود؛ ما این رویکرد را در دانشگاه تهران اجرایی و بر همین اساس پردیس دانشگاه تهران را در مجاورت ۳ مرکز بزرگ صنعتی در اشتهارد افتتاح کردیم.



در پایان این مراسم از برترین‌های ششمین دوره طرح هسته‌ های مساله محور احمدی روشن تقدیر شد.



همچنین در این مراسم، تفاهمنامه سه جانبه میان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، بنیاد ملی نخبگان و دانشگاه تهران به منظور ساخت واحدهای مسکونی برای نخبگان و سرآمدان به امضای روسای این سه نهاد رسید.

شناسایی ارزیابی و معرفی نخبگان واجد شرایط برای برخورداری از مزایای طرح توسط بنیاد، تحویل زمین توسط دانشگاه برای آغاز فرایند طراحی و اجرا و همچنین تامین منابع مورد نیاز برای اجرای طرح تا سقف اعتبارات مجاز توسط بنیاد از محل منابع دولتی، غیردولتی، کمک­ های مردمی، تسهیلات بانکی یا آورده نقدی نخبگان و پیگیری مجوزهای لازم توسط دانشگاه از مهم‌ ترین مفاد این تفاهمنامه است.

  • گروه خبری : گروه های محتوا
  • کد خبر : 164328
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید