چهارمین جلسه از سلسله نشست های " طرح کلی اندیشه اسلامی با موضوع ایمان آگاهانه و ریشه دار برگزار شد
چهارمین جلسه از سلسله نشست های طرح کلی اندیشه اسلامی به صورت مجازی و حضوری در محل دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
چهارمین جلسه از سلسله نشستهای طرح کلی اندیشه اسلامی به صورت مجازی و حضوری در محل دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. در این جلسه حجه الاسلام والمسلمین محمد آبادی به تعریف ایمان پرداخت و گفت: ایمان یعنی پذیرش و پایبندی به آنچه که در راه آن به تلاش و جدول جهد است. بدون ایمان هر حرکتی ناپایدار و هر پوینده گی دلمرده، راکد، بینشاط و بیحرکت است. در واقع همه ی تلاش انسان به سوی هدف مشخص است که موتور محرک آن ایمان است.
ایشان برای تعریف بهتر ایمان با اشاره به سورهٔ مبارک بقره و دعوای تغییر قبله یادآور شد: تغییر قبله یکی از درگیریهای قدیمی بین مسلمانان و یهود بوده است که نماد یک درگیر ی عمیق فرهنگی و عقیدتی است.
محمد آبادی ادامه داد: خداوند در آیه ۱۷۷ می فرماید که تغییر قبله و جهت آن و ظواهر مهم نیست، مهم روح امر خدا و اطاعت از امر خداوند مهم است. همچنین در آیات ۱۱۰ تا ۱۱۳ اشاره به این موضوع دارد که سعادت واقعی زمانی اتفاق میافتد که هم تسلیم معرفتی در برابر خدا باشیم و هم خروجی عملی و عینی داشته باشیم.
دعوای بر سر قبله فقط بین مسلمانان و یهودیان نبوده است بلکه بین یهود و نصرانی هم این دعوا بوده است و این دو هر کدام آن یکی را از سعادت محروم می دانستند. و این در حالی بوده است که هر دو آنها کتاب در دست داشتند اما برخلاف آن عمل می کردند.
در آیه ۱۳۵ و ۱۳۶ هم به این موضوع تکلیف مسلمانان در این دعوا اشاره دارد و می گوید اگر چیزی شایسته پیروی باشد همان آیین راست قامت و حنیف حضرت ابراهیم است. که در واقع یعنی ما ایمان به خدا و هرآنچه برای پیامبران نازل کرده است داریم و هیچی فرقی در دیانت ما بین پیامبران وجود ندارد و در برابر خدا تسلیم هستیم.
در ادامه ایشان براساس سوره ی انفال ۵ صفت مومنین به شرح زیر پرداخت:
۱. به محض یاد خدا در زندگی دلشان به تپش میافتد و این نشانهٔ جایگاه بالای خداوند در دلهای آنهاست.
۲. در برابر آیات بیحس نیستند و آیات باعث ازدیاد ایمانشان می شود.
۳. توکل بر خدا.
۴. اهل اقامه کنندگان نماز هستند.
۵. با دارایی خود انفاق می کنند و خلاءها و نیازهای در جامعه را برطرف می کنند.
در بخشی دیگر حجه الاسلام والمسلمین محمدآبادی به ایمان از روی آگاهی اشاره کرد و ادامه داد: پیامبران الهی به هر چه اعتقاد دارند دعوت می کنند و خودشان زودتر وارد میدان می شوند اما رهبران غیر دینی فیلم بازی می کنند و ادای معتقدان را در میآورند در واقع یک نوع نفاق است. مثل رهبران اسلام آمریکایی.
ایشان از ایمان کورکورانه و ایمان از روی شناخت به عنوان دو نوع ایمان یاد کرد و توضیح داد: ایمان کورکورانه و متعصبانه یعنی اینکه مثلا به پیامبران دیگر توهین کنیم برای حمایت از پیامبر خودمان که متاسفانه این در همه طبقات مردم دیده می شود. این نوع ایمان به آسانی تغییر پیدا می کند.
اما ایمان حقیقی آن است که در هر صورت و در هر فضایی عمیق و ریشه دار باشیم و برای استواری ایمان باید آگاهی بدهیم و آگاهی کسب کنیم.
محمدآبادی از «یاد خدا در همهٔ احوال»، «پذیرش در مواجه با آیات خدا» و «اندیشه در هستی» به عنوان مشخصات اولی الالباب اشاره کرد.
این سلسله نشستها بر اساس کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن مقام معظم رهبری (حفظه الله) برگزار میشود.